Terug naar Zelfbouw projecten

Lowcost 2m pre-amp met sequenser (PE2WDO)

Om de ontvangst op 2M wat op te krikken was ik op zoek naar een pre-amp voor in mijn antennemast. Met QRO in het achterhoofd werd de aanschaf van een commercieel verkrijgbaar apparaat toch een beetje prijzig (ca 200 Euro), dus besloot ik om zelf een pre-amp te bouwen. Het hoeft geen high-end apparaat te zijn, maar wel een met enigszins redelijke spec’s, want het moet wel een duidelijk merkbare ontvangst verbetering opleveren. Mijn ontwerpcriteria: ruisarm onwerp (SNR < 1dB), redelijke versterking (ca 12-15dB) en met redelijke 3e orde input interceptie (IIP3) eigenschappen. Verder moet het apparaat (in de toekomst) zonder problemen 400W+ zendvermogen kunnen verwerken en stabiel en betrouwbaar (blijven) werken. (Dat laatste moet je natuurlijk nog maar afwachten). Ook handig is als de toe te passen componenten nog verkrijgbaar zijn en niet te gek duur (ik had mezelf vooraf een taakstellend budget van ca. 50 Euro opgelegd en dat is me redelijk gelukt).

 

Moderne frontends en pre-amps zijn tegenwoordig vaak uitgerust met pHEMT fets. Een pre-amp met de ATF54143 zou dus een prima uitgangspunt kunnen zijn. Ik had echter nog een aantal MGF1302 fets liggen (ooit eens aangeschaft om een pre-amp mee te bouwen), dus ben ik op zoek gegaan naar een schakeling met deze fet. Hoewel de MGF1302 eigenlijk voor hogere frequenties bedoeld is, wordt deze fet ook op 2m toegepast (bijvoorbeeld in de preamp van SSB). Op het internet zijn talloze ontwerpen van goede pre-amp’s voor 144MHz te vinden. De uiteindelijke oplossing die ik heb gekozen bestaat uit een combinatie van 2 bestaande ontwerpen. De eigenlijke voorversterker is naar een ontwerp van YU1AW. De toepassing van het schakelgedeelte met de printrelais heb ik van een ontwerp van DL5DBM. Door de toepassing van dubbelpolige omschakeling wordt een tamelijk goede rf-isolatie bereikt, Nadeel is dat er iets meer doorlaatdemping ontstaat, maar daar valt in de praktijk goed mee te leven.Meer informatie in de bouwbeschrijving.

 

 Downloads:- Bouwbeschrijving

Share

Permanente koppeling naar dit artikel: https://het-bar.net/tech-center/zelfbouw-projecten/lowcost-2m-pre-amp-met-sequenser-pe2wdo/

Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh