Terug naar Zelfbouw projecten

Akoestische bel detector

(PE5PVB 2010)
Steeds vaker zie je op flats intercomsystemen. Wanneer er iemand beneden voor de deur op de bel drukt gaat er vaak in de gang een telefoon over waarmee je kunt communiceren met degene die voor de deur staat. In de nieuwe systemen zie je ook wie het is. Leuk en aardig die systemen, maar vaak kun je er weinig tot niets op aansluiten, of de kosten van de randapparatuur zijn erg hoog. Wat nu als je in de shack zit met een hoofdtelefoon op? Dan hoor je die bel niet eens. Chris PA5RWE zat met hetzelfde probleem in zijn nieuwe woning en vroeg mij hierop iets te bedenken.

 

Technische beschrijvingIn deze oplossing wordt het geluid van de bel die overgaat opgevangen door een microfoon om uiteindelijk een relais aan te sturen. Dit is simpel te bereiken door een microfoonversterker aan een comparator te koppelen. In dit voorbeeld heb ik twee IC’s gebruikt, maar in principe is dit ook in één 2-voudige opamp te realiseren. Deze schakeling is gebaseerd op onderdelen die ik op dat moment in de shack had liggen.De eerste opamp, de LF351, is de microfoonversterker. De gain van deze versterker wordt ingesteld met de 1k pot.meter. De 10k weerstand bij het microfoon element maakt het mogelijk om meerdere soorten elementen aan te sluiten, zoals condensator en dynamische elementen.De uitgang gaat via een 0 Ohm weerstand (handig op een experimenteer printplaat) naar de 2e opamp, de TLC272, die dient als comparator. Met de 10k pot.meter is de drempel in te stellen. Is de spanning uit de LF351 hoger dan de referentiespanning die je met de spanningsdeler (10k pot.meter) dan zal de uitgang van de comparator hoog worden.De uitgang stuurt via een BC547 een relais aan. De 1N4007 is nodig om de wisselspanning (van de microfoon) gelijk te richten zodat een goed schakelmoment wordt gerealiseerd. De 1uF elco zorgt ervoor dat het relais niet gaat klapperen. Is de uitgang van de comparator eenmaal hoog geweest dan blijft het relais ca. 1 seconde hangen. Uiteraard is dit geheel afhankelijk van de stroom die de spoel in het relais gebruikt. Je kunt deze elco waarde naar wens verhogen of verkleinen.
akoust_deurbel
Een heldere lamp van 150 watt is niet te missen , en de  ( voor tijdens opname`s e.d. ) uitschakelbare bel. Het relais in de schakeling schakelt het grotere relais op het plankje.
RWE lampbel
Share

Permanente koppeling naar dit artikel: https://het-bar.net/tech-center/zelfbouw-projecten/akoestische-bel-detector/

Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh