Pagina afdrukken

DUZ

De DUZ in de huidige vorm is gestopt

De VERON en VRZA ea voldoen inmiddels in de behoefte om het Zendamateurisme zich eigen te maken.
Er zijn voldoende leerboeken etc inmiddels voorhanden.

Toch willen we kijken of we de aankomende Zendamateur op een andere wijze kunnen ondersteunen bij de voorbereiding op het examen. Hoe dit zal worden ingevuld moet nog worden onderzocht en uitgewerkt.

 

 


Digitale Univerzietijd Zendamateurs

duzlogo

In Nederland zijn er 12.500 mensen die een zendmachtiging hebben voor de frequentie­banden die internationaal zijn gereserveerd voor radiozendamateurs. Voor het verkrijgen van een machtiging moet schriftelijk examen worden gedaan bij het Agentschap Telecom (onderdeel van het Ministerie van Economische zaken). Er zijn twee soorten examens. Het N-examen en het uitgebreide F-examen. In de laatste drie jaar zijn er 1857 examen­kandidaten geweest. De examens bestaan uit vragen over technieken en over voorschriften.

 

De opleiding van radiozendamateurs is lange tijd vooral opgepakt door de VERON en de VRZA. Binnen de afdelingen van de verenigingen werden klasjes gevormd waarin ervaren radioamateurs cursus gaven. Hiernaast zijn er ook veel mensen die uitsluitend studeren aan de hand van een cursusboek en oefenen met eerdere examens.
Het vormen van klassen wordt echter steeds moeilijker. Dit komt doordat er minder mensen zijn die als docent willen optreden en omdat het voor cursisten steeds moeilijker wordt om wekelijks naar een bijeenkomst te komen.
Om hieraan tegemoet te komen is in 2006 door de School voor de Toekomst gestart met een proef waarbij via het Leer Management Systeem (LMS) Moodle lessen werden aangeboden en de cursisten online ondersteuning konden krijgen via TeamSpeak. Dit is een computerprogramma waarmee groepen met elkaar kunnen spreken (VoIP). Het geheel kreeg de naam DUZ: Digitale Univerzieteit Zendamateurisme. (De naam is bewust gekozen om eventuele discussies rond de naam te voorkomen) Bij de DUZ wordt men opgeleid voor de Novice machtiging.
Het lesmateriaal is ontwikkeld door verschillende radiozendamateurs, voornamelijk afkomstig van de twee ‘onafhankelijke’ clubs BAR en KAR. Ook de online begeleiding werd verzorgd door radiozendamateurs. De School voor de Toekomst heeft een belangrijke rol in de hosting van Moodle en de eerste instructie van lesstofontwikkelaars. Verder speelt de SvdT een rol bij de registratie van de cursisten.
Voortgang
Het DUZ project is in maart 2006 van start gegaan en duurt nog steeds voort.
Binnen het reguliere onderwijs is er steeds minder intresse voor technische vakken, mede hiertoe staat het Koning Willem I College/School voor de Toekomst erg positief tegenover het DUZ initiatief.
schoolvdtoekomst
Medio 2007 zijn er gesprekken geweest met de Veron,VRZA en Koning Willem I College/School voor de Toekomst welke de intentie hebben uitgesproken “in te willen stappen” in het DUZ project. Eind 2007 heeft het Koning Willem I college aangegeven voor tenminste 5 jaar de hosting en hardware te willen verzorgen voor de DUZ. Op dit moment zijn er al enkele afdelingen van de VERON wiens cursisten de weg naar de DUZ gevonden hebben. Ook is de intresse bij normale Koning Willem I studenten gewekt. Bij het laatste examen is het een student van het Koning Willem 1 College gelukt het fel begeerde papiertje te behalen.
Meedoen
De lesstof wordt in een 26-tal weken behandeld. Met aan het einde wat ruimte om nog het een en ander te herhalen en te oefenen. Mocht je tijdens de cursus achterop raken, dan kun je die tijd gebruiken om bij te geraken. Gedurende de cursus wordt door de leeromgeving precies geregistreerd wat voor activiteiten je onderneemt in de leeromgeving en wat je resultaten zijn. Mochten de docenten zien, dat je achterop raakt, dan kun je hierop worden aangesproken. Zo blijf je scherp en heb je een stok achter de deur om daadwerkelijk door te zetten.
Halverwege de cursus zal de inschrijvingsperiode starten voor het staatsexamen. U zult hier dan tijdig van op de hoogte worden gesteld. Aan het staatsexamen zijn kosten verbonden. Indien je actief hebt deelgenomen aan de cursus, hebben de docenten een goed beeld van je vaardigheden en kunnen ze je een eerlijk oordeel geven of het verstandig is daadwerkelijk in te schrijven. Op die manier voorkom je een teleurstelling!
Natuurlijk mag een ieder meedoen. Inschrijven voor de DUZ kan door een bericht te sturen met voor- en achternaam en DUZ als onderwerp naar de redactie Contact
Veel studeerplezier!
Het Bar
Share

Permanente koppeling naar dit artikel: https://het-bar.net/duz-2/

Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh