Ondernemer Stefan Holthausen raakte eerder dit jaar bij het ombouwen van een Tesla verzeild in een soort ‘hackfittie’ met Tesla-oprichter Elon Musk. Dat vertelde Holthausen deze week in Enschede, op het symposium ‘100 jaar zout’ van AkzoNobel.
Holthausen, mede-eigenaar van de Holthausen Groep uit Hoogezand, wilde een tweedehands Tesla ombouwen tot waterstofauto. Als leverancier van gassen aan de industrie heeft Holthausen namelijk voldoende waterstofgas bij de hand. Bijkomend voordeel: de actieradius van de elektrische auto verdubbelt en het tanken neemt nog maar 3 minuten in beslag.
Bovendien heeft Holthausen eigenlijk niet zoveel op met de batterijen in de Tesla, waarvan de productie en afdanking niet zo milieuvriendelijk zijn. De ondernemer is dan ook een warm pleitbezorger van de waterstofeconomie, iets waar ook AkzoNobel een rol in hoopt te gaan spelen.
Om de auto om te bouwen was het echter nodig in te breken in de software. En, ondanks de voordelen die het voor Holthausen opleverde, kon de hack geen goedkeuring wegdragen van Tesla.
„We hadden gehoopt op een reactie van Elon Musk, maar die kwam niet. Dat wil zeggen, er kwam wel een ander soort reactie vanuit de VS: de auto werd opnieuw gehackt, maar nu door de Amerikaanse autofabrikant”, vertelde Holthausen aan zijn geamuseerde publiek. Die beschouwde de auto als ‘gestolen’.
Maar Holthausen, die ook benzine- en dieselauto’s naar waterstof ombouwt, liet het er niet bij zitten. Hij liet de Tesla opnieuw onder handen nemen door de whizzkids in zijn familiebedrijf, waaronder de 18-jarige Max Holthausen. Met een nieuwe hack werd Musk definitief buitengesloten.
Inmiddels rijden er al meer ‘Hesla’s’ rond, die door Holthausen zijn omgebouwd. Het blijft vooralsnog een hobby van het bedrijf. Het ombouwen van een Tesla kost zo’n 50.000 euro…
Bron: waarmaarraar.nl / BAR