NASA gaat de zon ‘aantikken’

Ruimtevaartorganisatie NASA heeft meer details over een bijzonder interessante nieuwe missie aangekondigd, de Parker Solar Probe. Deze ruimtesonde gaat de zon 'aantikken', op astronomische schaal dan, en moet ergens tussen 6 en 20 augustus gelanceerd worden.

Waarom die dagen in augustus zijn uitgekozen wordt prima uitgelegd door de mensen van Scientias, maar in het kort komt het erop neer dat alles dan perfect uitgelijnd is. Zo kan de sonde dan gebruik maken van de zwaartekracht van Venus om een heuse zwaartekrachtsslinger te krijgen.

De bedoeling is dat de sonde dwars door de corona heen gaat vliegen, de atmosfeer van de zon. Onderzoekers willen antwoorden op vragen over de corona, zoals waarom het daar soms bizar veel heter is dan in de kern van de zon. Alsof je wegloopt bij een kampvuur en het dan juist warmer wordt.

Behalve een enorme snelheid is een beetje bescherming tegen de hitte ook geen overbodige luxe, want de corona is best wel warm: een graadje of één miljoen. Daar is het creatief genaamde Thermal Protection System voor, zodat de apparatuur vrijwel op kamertemperatuur kan blijven werken.

Bron: FOK / BAR

Share

Reacties Facebook

Reacties

Permanente koppeling naar dit artikel: https://het-bar.net/2018/07/nasa-gaat-de-zon-aantikken/

Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh