Eerste data Copernicus Sentinel-5P vrijgegeven.

Na maanden van tests en zorgvuldige evaluaties is de eerste luchtvervuiling-data van Copernicus-satelliet Sentinel-5P vrijgegeven. Deze eerste beelden laten een keur aan spoorgassen zien die van invloed zijn op onze luchtkwaliteit, variërend van koolmonoxide en stikstofdioxide tot ozon.

De op 13 oktober 2017 gelanceerde Sentinel-5P is de eerste Copernicus-satelliet die volledig is toegespitst op het monitoren van onze atmosfeer. De satelliet maakt onderdeel uit van de vloot van Sentinel-satellieten die ESA ontwikkelt voor het aardobservatie-programma Copernicus van de Europese Unie. Het programma wordt beheerd door de Europese Commissie.

Philippe Brunet, hoofd ruimtevaartbeleid, Copernicus en verdediging bij de Europese Commissie, verwelkomt de resultaten met open armen. Hij is blij met de ongekende accuraatheid van de nieuwe data, die de luchtvervuiling op wereldwijde schaal in kaart hebben gebracht.

“Deze eerste data zijn een nieuwe mijlpaal voor ons Copernicus-programma. Ze tonen aan dat Sentinel-5P een echt verschil maakt als het aankomt op het monitoren van luchtkwaliteit. De data zijn een mooi voorbeeld van de bijdrage die de Europese Unie levert aan het wereldwijde probleem dat luchtvervuiling is.”

Omdat slechte luchtkwaliteit jaarlijks miljoenen mensen vroegtijdig het leven kost is het nu belangrijker dan ooit dat we betere en meer accurate manieren vinden om de kwaliteit van de lucht die we inademen te meten.

Dankzij het grotendeels in Nederland gemaakte Tropomi-instrument – de meest geavanceerde multispectrale spectrometer tot nu toe – kan Sentinel-5P inzoomen op het oppervlak van de aarde en zeer gedetailleerde metingen doen van onze atmosfeer. Met een resolutie van 7 bij 3,5 kilometer kan Tropomi zelfs de luchtvervuiling op stadsniveau meten.

Deze hogere resolutie is wat de door Sentinel-5P geproduceerde data zo nuttig maakt. Tropomi is zelfs in staat in kaart te brengen waar luchtvervuiling vandaan komt en kan daarmee hotspots van vervuiling in kaart brengen.

De deze week vrijgegeven data bevat onder andere gegevens over troposferische stikstofoxide-vervuiling bij grote steden en rondom scheepskanalen in Europa, Afrika, het Midden-Oosten en India. Daarnaast zijn ook bewegingen van koolmonoxide boven India en China in kaart gebracht, en is de krimp van het gat in de ozonlaag uit 2017 zichtbaar.

Nu Copernicus Sentinel-5P zijn inbedrijfstellingsfase met succes voltooid heeft, is de verzamelde data voor iedereen beschikbaar, zonder kosten.

Van beleidsmakers en milieuorganisaties tot wetenschappers: allemaal hebben ze toegang tot data die ze uiteindelijk in staat stelt om de problemen rondom luchtkwaliteit aan te pakken.

Copernicus Sentinel-5P draagt ook bij aan diensten zoals het monitoren van vulkanische as voor een veiligere luchtvaart en waarschuwingssystemen voor hoge niveaus van UV-straling.

Bron: esa.int / BAR

Share

Reacties Facebook

Reacties

Permanente koppeling naar dit artikel: https://het-bar.net/2018/07/eerste-data-copernicus-sentinel-5p-vrijgegeven/

Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh