«

»

jun 27 2018

Bericht afdrukken

GOUDMIJN GAAT VOLLEDIG ELEKTRISCH

In Canada legt het mijnbouwbedrijf Goldcorp een ondergrondse mijn aan die moet gaan draaien met volledig elektrische machines. Die vervangen de machines die traditioneel veelal op diesel werken. Het bedrijf kiest voor elektrisch voor de gezondheid van de medewerkers en om kosten te besparen. In een volledig elektrische mijn hoef je veel minder te ventileren.

We kennen elektrische boren en hamers al van het klussen thuis, maar de mijnbouwindustrie doet nog altijd het meeste met diesel-aangedreven machines. Dat is ook wel logisch, want die hoef je niet op te laden aan het stopcontact; gewoon even tanken en je kunt doorwerken.

Alleen zijn de dieseldampen onder de grond niet bepaald ideaal. Hoewel een deel van het werk is geautomatiseerd, werken in de mijnbouw nog altijd mensen. Het voortdurend inademen van dieseldampen geeft op den duur problemen met de luchtwegen en een verhoogde kans om kanker te krijgen.

Voor mijnbouwbedrijf Goldcorp was het reden om project Borden op te zetten: een nieuwe mijn, zo’n 600 km ten noordwesten van Toronto, waar alleen elektrisch aangedreven machines komen te werken. ‘Ik zou het moeilijk vinden als ik ooit nog terug zou moeten naar diesel’, vertelde een mijnwerker aan persbureau Reuters.

Bron: deingenieur.nl / BAR

Share

Reacties Facebook

Reacties

Permanente koppeling naar dit artikel: https://het-bar.net/2018/06/goudmijn-gaat-volledig-elektrisch/

Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh