Apen op Bali stelen gsm’s en vragen eten als losgeld

Apen op Bali stelen smartphones, brillen en kleding van toeristen om te ruilen voor voedsel. Door de jaren heen leren ze ook wat het waardevolst is. Dat blijkt uit het onderzoek van Fany Brotcorne aan de Luikse universiteit.

Vier maanden lang onderzocht Fany Brotcorne hoe wilde apen in de buurt van de Indonesische Uluwatu-tempel objecten stelen van toeristen om die vervolgens in te ruilen voor eten. Daarbij ging het vooral om kledingstukken, smartphones en brillen. Volgens Brotcorne, die als eerste het ruilsysteem bij wilde apen onderzocht, zijn apen in staat om de waarde van objecten in te schatten.

Foto: Zender van een zekere “Jan” door apen geconfisceerd en wordt onderworpen aan een fieldtest..testresultaat : “We gaan over op GSM’s !!”;

“Eerder onderzoek naar apen in gevangenschap toonde al aan dat apen de waarde van objecten kunnen inschatten. Al wordt dat hen wel aangeleerd. Zo krijgen apen bijvoorbeeld eten als ze een kunstje doen. Nu blijkt ook dat apen dat uit zichzelf aanleren”, verklaart onderzoekster Fany Brotcorne.

Wilde apen leren door conditionering welke spullen waardevol zijn voor mensen, aldus Brotcorne. Als ze bijvoorbeeld een haarelastiek stelen en dat geen reactie uitlokt bij de bezoeker, zullen ze de volgende keer een ander object stelen.

Toch zijn de apen niet agressief. “De apen gaan op een heel subtiele en vlotte manier te werk. Ze vallen toeristen dus niet aan. Bovendien stelen ze meestal in hun eentje”, vertelt de wetenschapster.

Uit het onderzoek blijkt ook dat vooral oudere apen aan de haal gaan met persoonlijke spullen van toeristen. Dat komt omdat zij door hun levenservaring goede manieren hebben ontdekt om de spullen te jatten. Jonge apen zijn vaak te impulsief waardoor hun plundertocht mislukt. Verder stelen mannetjes het vaakst, omdat zij minder angst hebben van mensen.

Volgens Brotcorne kan er alleen preventief opgetreden worden tegen de diefstallen. Het gaat immers om wilde apen en hun gedrag kan niet worden bijgestuurd. Bewakers zullen de toeristen moeten waarschuwen voor de apen.

Bron: demorgen.be / BAR

Foto2:  Hmm…10 Ton  pinda’s op Ebay … ik zeg…in winkelwagentje en effe afrekenen  met de gestolen pas <click click>

 

Share

Reacties Facebook

Reacties

Permanente koppeling naar dit artikel: https://het-bar.net/2017/06/apen-op-bali-stelen-gsms-en-vragen-eten-als-losgeld/

Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh