«

»

apr 30 2015

Bericht afdrukken

‘Smart grid levert miljarden op’

De inzet van slimme energie­systemen kan Nederland € 1 miljard tot € 3,5 miljard opleveren. Dat concluderen de deel­nemende partners van PowerMatching City, een demonstratieproject met een smart grid in het Groningse Hoogkerk, waarvan de tweede fase – en daarmee het hele project – op 16 april officieel werd afgesloten.

Bij PowerMatching City Fase II hadden veertig huishoudens de beschikking over zonnepanelen, micro-warmtekrachtcentrales en warmtepompen. Deze waren met alle huishoudelijke apparatuur verbonden in een smart grid, aangestuurd door software die elektriciteitsvraag en -aanbod optimaal aan elkaar kon koppelen.

‘Het mechanisme werkt heel charmant’, vertelt drs.ing. Richard Beekhuis, die namens TNO bij het project betrokken was. ‘Per apparaat is er in essentie een stukje software dat bijhoudt wanneer en hoeveel stroom nodig is.’ Zo kan een bewoner ’s ochtends weggaan en zijn wasmachine programmeren om de was gedraaid te hebben als hij ’s avonds weer thuiskomt. Ook moet zijn elektrische auto dan zijn opgeladen. De software gaat dan na op welke momenten van de dag de stroom het goedkoopste wordt aangeboden om op die momenten de taken te vervullen. Ook ziet de software wanneer het handig is om de warmtepomp in te schakelen. Hierbij zal het lokale net niet overbelast raken, omdat de software voorkomt dat alle huishoudens tegelijkertijd veel stroom gaan
verbruiken.

Dit alles leidt tot lagere energiekosten, die samen met een besparing op de aanleg van energienetten leiden tot eerder genoemde kostenreducties, aldus de projectpartners. Nu het project ten einde is, wordt de ontwikkelde software open source, zodat bedrijven hierop kunnen voortborduren.

Bron: technischweekblad.nl / BAR

Share

Reacties Facebook

Reacties

Permanente koppeling naar dit artikel: https://het-bar.net/2015/04/smart-grid-levert-miljarden-op/

Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh